Economie3 sep '19 11:26Aangepast op 3 sep '19 13:17

Nout Wellink: Binnen een jaar in de recessie

Auteur: BNR Webredactie

'Ik heb deze set van omstandigheden nog nooit gezien', zegt Nout Wellink, niet-uitvoerend lid van de raad van bestuur van de Chinese bank ICBC en oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB). Wellink denkt dat er binnen een jaar een recessie komt.

Als er iets gebeurt, dan zou ik zeggen binnen een jaar, met een grotere waarschijnlijkheid dat het tussen zes maanden en een jaar gebeurt, dan tussen nu en zes maanden.'

'Dit soort dingen kun je niet voorspellen, maar als het fout gaat, dan denk ik dat de kans dat het in 2020 gebeurt groter is dan in 2019, met name de Amerikaanse economie draait redelijk en in Europa is het beeld gemengd', zegt Wellink. Hij noemt factoren als de handelsoorlog, de Brexit, Argentinië dat op het punt staat om te vallen en de 'elephant in the room' Hongkong.

Luister hier het hele gesprek met Nout Wellink

Cruciale rol consument

Ook noemt Wellink de consument een cruciale factor: 'De vraag of er echt een recessie komt hangt nauw samen met de vraag of de consument het gaat opgeven. Dat gebeurde in essentie ook in 2007, 2008. Er staan veel seinen op Oranje'.

'De Amerikaanse economie draait redelijk, maar die blijft afhankelijk van of er een schok in het vertrouwen optreedt. Hongkong of de Brexit kunnen ineens triggers zijn waardoor de handelsoorlog een gevaarlijke dynamiek gaat krijgen.' Gevraagd of de recessie overdrijft noemt Wellink een recessie 'bijna een vanzelfsprekend natuurgebeuren'.

Nout Wellink
Nout Wellink ( ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen