Economie5 sep '19 08:18Aangepast op 5 sep '19 12:36

ACM blokkeert fusie PostNL en Sandd

Auteur: BNR Webredactie

De fusie van postbedrijven PostNL en Sandd gaat als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt niet door. De toezichthouder verleent geen vergunning voor de overname. De twee bedrijven gaan nu alsnog toestemming vragen voor de samenvoeging aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Volgens de ACM zou met de fusie een monopolie ontstaan in de sector van postbezorging. Mensen, bedrijven en overheden zouden door de fusie op termijn meer gaan betalen voor het gebruik van postbezorging, stelt de bestuursvoorzitter van de ACM, Martijn Snoep. Daarom verlenen ze geen vergunning. 'De kostenvoordelen van die overname wegen niet op tegen die prijsstijgingen', zegt Snoep.

Overrulen

PostNL en Sandd laten het hier echter niet bij. Ze gaan op basis van artikel 47 van de Mededingingswet een verzoek indienen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de beslissing van de ACM te overrulen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal het verzoek van PostNL en Sandd binnen twaalf weken behandelen.

Algemeen belang

De conclusie van de ACM is dat PostNL basisdiensten onder economisch aanvaardbare omstandigheden kan blijven leveren zonder de fusie. 'Wij toetsen of een fusie in het belang is van de mededinging en van de mensen en bedrijven. De minister heeft een ruimer kader, die kan alsnog een vergunning geven als wanneer het algemeen belang daarmee is gediend', zegt Martijn Snoep.

LUISTER OOK: ACM: overname Sandd niet onverwacht

LUISTER OOK: CEO Verhagen van PostNL: Consolidatie postmarkt is een must

De conclusie van de ACM is dat ook zonder de fusie PostNL hun pakket aan basisdiensten onder economisch aanvaardbare omstandigheden kunnen blijven leveren.
De conclusie van de ACM is dat ook zonder de fusie PostNL hun pakket aan basisdiensten onder economisch aanvaardbare omstandigheden kunnen blijven leveren. (ANP EVERT ELZINGA )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen