Economie9 sep '19 06:40

Nederlandse exportbestemmingen worden diverser

Auteur: BNR Webredactie

De bestemming van de Nederlandse export wordt steeds diverser. Dat blijkt uit de reportage Nederland Handelsland van het CBS. Waar de Nederlandse exportsector eerder zwaar op Duitsland leunde, nemen landen in Zuid-Oost Azië nu een steeds groter deel van de Nederlandse export voor hun rekening.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft de opkomst van China en Azië echt invloed op de Nederlandse import en export. 'Het relatieve aandeel van Duitsland neemt af, ook binnen Europa zijn verschuivingen zichtbaar: Midden- en Oost Europa worden toch belangrijker en Nederland wordt minder afhankelijk van landen als Duitsland en België'. Dat is goed nieuws, diversiteit betekent immers risicospreiding.

Nederlandse economie kwetsbaar voor Brexit

Nederlands is volgens Van Mulligen wel kwetsbaar voor de Brexit, na Ierland is Nederland het meest verbonden met de Britse economie, en na Duitsland is het de belangrijkste handelspartner. 'De export is wat aan het dalen, dat voelt niet helemaal comfortabel'. Qua directe buitenlandse investeringen ziet Van Mulligen iets opmerkelijks: 'Nederland heeft veel investeringen uitstaan in het Verenigd Koninkrijk, maar de waarde daarvan is gedaald terwijl omgekeerd de investeringen van het Verenigd Koninkrijk in Nederland in waarde gestegen zijn'.

( ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen