Economie9 sep '19 07:28

Britse investeringen in Nederland sinds Brexit referendum meer dan vervijfvoudigd

Auteur: BNR Webredactie

De Britse investeringen in Nederland zijn sinds het Brexit referendum in 2016 meer dan vervijfvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Andersom investeerde Nederland in 2016 nog voor een totale waarde van 50 miljard in het Verenigd Koninkrijk, twee jaar later was er zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard. Dit komt neer op het terughalen van bestaande investeringen.

Luister ook: Nederlandse exportbestemmingen worden diverser

Volgens hoogleraar internationale economie Steven Brakman aan de Rijksuniversiteit Groningen is duidelijk wat tegenstanders van Brexit al voorspelden: Brexit is heel slecht voor het vertrouwen van investeerders. 'Britse bedrijven bereiden zich voor en richten zich meer op Europa. De Britten willen een hub hebben, en Nederland hoort daarbij', zegt Brakman.

Brexit blijft een slecht verhaal voor ons

Het gaat volgens Brakman om veel bedrijven: 'Het Verenigd Koninkrijk heeft zo'n 1.300 bedrijven hier, er zijn ook veel banen mee gemoeid. Die investeringenstroom zal doorgaan, maar er zijn ook negatieve effecten.'

Volgens Brakman is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke exportmarkt voor ons: 'Het wordt lastiger - lange files, vergunningen, daar zullen we last van hebben'.

Image
(ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen