Economie12 sep '19 13:58Aangepast op 12 sep '19 14:21

ECB komt opnieuw met economisch steunprogramma

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank heeft alweer een economisch steunprogramma aangekondigd om de groei en de inflatie aan te zwengelen. Het opkoopprogramma wordt herstart en de depositorente wordt verlaagd.

Lees hier het artikel in het FD: ECB zet de geldpers weer aan

Luister ook: ECB komt mogelijk met speciale regeling spaargeld

Zo gaat Frankfurt vanaf 1 november voor 20 miljard euro aan leningen opkopen, zo lang als nodig is. Dit maakte de ECB vanmiddag bekend na afloop van de vergadering van het beleidscomité. Het depositotarief, de vergoeding die banken moeten betalen op overtollig daggeld, gaat zoals verwacht van min 0,4 procent naar min 0,5 procent. Om de banken te compenseren voor die heffing introduceert de ECB een zogeheten 'two-tier'-systeem, waarbij een deel van de gestalde reserves wordt vrijgesteld van de heffing.

Draghi komt later met toelichting

ECB-president Mario Draghi komt later op de dag met een toelichting op het rentebesluit. Hij geeft eind volgende maand het stokje door aan Christine Lagarde, zij was eerder directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 63-jarige Lagarde wordt de eerste vrouw die het voorzitterschap bij de ECB opneemt.

(AFP Daniel ROLAND)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen