Economie11 sep '19 11:08

'Nederland laat kansen in de platformeconomie liggen'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland benut onvoldoende de kansen die de platformeconomie biedt. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Om dat te bereiken moeten er meer spelregels en toezicht komen om een beter en eerlijker speelveld te creëren met platformbedrijven. Vandaag presenteren de twee ondernemersorganisaties samen met techbedrijven en platformgebruikers hun visie op de platformeconomie aan premier Rutte.

We zitten vol met platformeconomie, bedrijven als Uber, AirBnB en Thuisbezorgd zijn zeer aanwezig. Dat ze bestaan en op allerlei manieren een plek hebben gevonden in onze economie is zeker. 'Maar we merken nu steeds meer dat ze wat dingen uit het lood slaan. Aan de kansenkant, waarbij we te weinig investeren, maar ook aan de kant van de ondernemers die er al zijn, die in een ongelijk concurrentieveld terechtkomen', zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.

Het is niet alleen maar negatief. Grote spelers als Amazon en Shoppify bieden kleinere ondernemers een platform waar ze hun spullen kwijt kunnen. Maar ook daar zijn wat kanttekeningen. Als je ziet wat je moet betalen voor het verkopen van je product. 'En het feit dat je ingekapseld geraakt, omdat je data wordt bijgehouden en in sommige gevallen ben je te succesvol en nemen die partijen je positie over en creëer je je eigen concurrent', zegt Vonhof.

Europees reguleren

We zijn zeker nog op tijd om een visie te vormen over die grote spelers. We gaan het ook nooit kunnen tegenhouden. Een regulering van de markt om hele grote partijen tegen te gaan die zo groot zijn dat ze marktmacht hebben, zal Nederland niet alleen kunnen doen. 'Dat zal op Europese schaal geregeld moeten worden', zegt Jacco Vonhof.

LUISTER OOK: CEO Takeaway: Brexit geen probleem voor fusie Just Eat

LUISTER OOK: 'Een te machtig bedrijf is slecht voor iedereen'

We gaan de opkomst van heel grote platformbedrijven nooit kunnen tegenhouden, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.
We gaan de opkomst van heel grote platformbedrijven nooit kunnen tegenhouden, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. (AFP DENIS CHARLET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen