'Draghi kan niets anders doen dan dit'
In een ultieme poging om de Europese economie een boost te geven verlaagt de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente en gaat het maandelijks voor 20 miljard euro aan obligaties kopen. Dat maakte ECB-president Mario Draghi vandaag bekend. 'Draghi kan niets anders doen dan dit', zegt Lukas Daalder econoom en hoofdinvesteerder bij vermogensbeheerder Blackrock.
'Het is in ieders belang dat er actief monetair beleid wordt gevoerd om stabiliteit te bieden en banen te beschermen', zegt Paul Tang, econoom en Europarlementariër bij de PvdA. Hij vindt het goed dat de ECB haar opdracht uitvoert om inflatiedoelstellingen na te streven en op geopolitiek vlak toont men dat de ECB bereid is om in te grijpen.
'Als je Draghi een beetje kent dan was van tevoren wel duidelijk dat hij binnen de beleidskaders zou blijven die voor hem bekend zijn', zegt Lukas Daalder, econoom en hoofdinvesteerder bij vermogensbeheerder Blackrock. Het opkopen van schulden is misschien niet meteen een voordeel voor Nederland, maar wel voor landen als Italië en Spanje, landen met een hoge overheidsschuld. Want het opkopen van staatsobligaties drukt daar de kapitaalmarktrente en leidt tot een stimulans van de economie.
Inflatie
Bij Mario Draghi draait alles om de inflatieverwachtingen. De voorspellingen daarover vindt hij te laag, zegt Daalder. 'Maar het beleid dat tot nu toe gevoerd is, heeft niet tot een hogere verwachting van de inflatie geleid. Dus meer van hetzelfde gaat absoluut niet tot een succes leiden wat betreft de inflatie.'
Overheden
De bal is nu bij de overheden neergelegd. Overheden die ruimte hebben moeten hun economie stimuleren. 'We krijgen natuurlijk volgende week dinsdag de Nederlandse plannen met het investeringsfonds', zegt Daalder.
Christine Lagarde
Lukas Daalder is zelf geen fan van het beleid, maar ziet wel een zilveren rand langs de donkere wolk voor de opvolger van Draghi, Christine Lagarde. Wat Draghi vandaag heeft gedaan, zorgt ervoor dat de mogelijkheid voor Lagarde om deze stap te zetten is afgesneden. 'Zij kan nu met een volledig frisse wind beginnen', zegt Daalder. Meer samenwerken met overheden en misschien een pan-Europees stimuleringsfonds zijn mogelijkheden denkt de econoom.
LUISTER OOK
ECB komt opnieuw met economisch steunprogramma
LUISTER OOK