DNB negatief over steunpakket ECB, Hoekstra: 'Behoorlijke repercussies voor Nederland'
De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, betwijfelt de effectiviteit van het pakket aan maatregelen dat de Europese Centrale Bank (ECB) deze week heeft aangekondigd om de economie in de eurozone een zetje te geven. Ongebruikelijk is dat hij zich uitspreekt tegen het pakket in een formele verklaring op de website van de eigen centrale bank.
De ECB zei donderdag onder meer het aankoopprogramma van obligaties opnieuw op te starten. Zo gaat Frankfurt vanaf 1 november voor 20 miljard euro aan leningen opkopen, zo lang als nodig is. Het depositotarief, de vergoeding die banken moeten betalen op overtollig daggeld, gaat zoals verwacht van min 0,4 procent naar min 0,5 procent. Om de banken te compenseren voor die heffing introduceert de ECB een zogeheten 'two-tier'-systeem, waarbij een deel van de gestalde reserves wordt vrijgesteld van de heffing.
Lees hier het persbericht van De Nederlandsche Bank
En daar is de Nederlandse bankbaas het niet mee eens. 'Het staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken', zegt Knot. Verder zegt hij dat in het eurogebied alles op volle bezettingen draait, de lonen stijgen, financieringscondities voor burgers, bedrijven en overheden zijn ongekend en vormen geen obstakels voor kredietverlening, consumptie en investeringen. Tegelijkertijd, zegt Knot, zijn er toenemende signalen van gebrek aan investeringen met een laag risicoprofiel, verstoorde prijsvorming op financiële markten en overmatig risicozoekend gedrag op huizenmarkten.
Hoekstra
'We zien allemaal dat het ECB-besluit om de rente te verlagen behoorlijke repercussies lijkt te gaan hebben voor een heleboel dingen die we in Nederland belangrijk vinden', zegt minister Wopke Hoekstra van Financiën, voor aanvang van de wekelijkse ministerraad, tegen BNR. De minister hint daarmee op de mogelijke impact van het rentebesluit op het investeringspakket dat de overheid op Prinsjesdag zal presenteren. Verdere commentaar wil de minister nog niet geven.
'Ongekend'
'Dit is ongekend, dit heeft Knot nog nooit eerder gedaan', zegt BNR-beurscommentator Rob Jansen. Wat ook opmerkelijk is, is dat Knot ook in het beleidsbepalend comité van de ECB zit. ECB-president Mario Draghi beweerde dat de besluitvorming in dat comité breed werd gedragen. Met zijn verklaring laat Knot zien dat hij niet tot die brede coalitie behoort. 'Uit deze verklaring kan je wel afleiden dat die daar behoorlijk met zijn vuist op tafel geslagen heeft', zegt Jansen. Misschien doet Knot zijn verklaring ook om aan de Nederlandse bankiers en pensioenbestuurders te laten weten dat hij aan hun kant staat en niet die van de ECB.
Niet nodig
Ook andere economen en bijvoorbeeld de Duitse collega van Knot, Jens Weidmann, twijfelen over het gelanceerde monetair beleid. Zij zeggen dat de effectiviteit van het jarenlange monetaire beleid dat nu wordt verdergezet is heel erg beperkt geweest. 'De inflatiedoelstelling wordt niet gehaald, er is geen sprake van deflatierisico noch zijn er aanwijzingen van een eurobrede recessie. Kortom, het steunpakket is volgens hen niet nodig', zegt Jansen.
LUISTER OOK
ECB komt opnieuw met economisch steunprogramma
LUISTER OOK