Economie16 sep '19 08:30

Dumpen oliereserves moet olieprijs na aanval weer op oude peil brengen

Auteur: BNR Webredactie

Saoedi-Arabië zag afgelopen weekend binnen korte tijd ruim de helft van zijn olieproductie verdwijnen. Twee enorme olie-installaties in het land werden aangevallen, mogelijk door drones of raketten. Daardoor kan fors minder olie worden geproduceerd: 5,7 miljoen vaten per dag minder, ofwel zo'n 5 procent van de wereldwijde dagelijkse vraag.

Houthi-rebellen uit Jemen hebben de aanval geclaimd, maar dat is volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg niet erg waarschijnlijk. 'Niets is zeker. Maar de Amerikanen hebben beelden laten zien waarop je ziet dat de schade vooral aan de noord-westkant van de faciliteit is en niet aan de oostkant. Als het Houthi's waren geweest vanuit Jemen, had je ook schade aan de oostkant gehad.' Hammelburg verwacht dat de komende uren of dagen mechanismen worden gezocht om de olieprijs weer wat naar beneden te krijgen.

(Photo by FAYEZ NURELDINE / AFP)

De prijzen van ruwe olie zijn flink gestegen, aan het begin van de Aziatische handelsdag, als gevolg van de aanval. De prijs van Brentolie kwam uit op ruim 70 dollar per vat, een stijging van bijna 12 dollar. Volgens persbureau Bloomberg is sprake van de 'ernstigste verstoring ooit' - de prijzen stijgen zelfs harder dan in 1990, toen Irak Koeweit binnenviel én ten tijde van de Iraanse revolutie. De VS wijst Iran aan als dader en president Donald Trump dreigde dat land al met tegenacties .


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen