Hudson's Bay sluit definitief, ruim 1.400 mensen op straat
Wat het FD in augustus al naar buiten bracht, werd gisteren ook door Hudson’s Bay zelf bevestigd. Het Canadese warenhuisconcern trekt in Nederland eind van het jaar de stekker eruit en ruim 1.400 mensen staan op straat. Maar ook de eigenaren van de panden waarin Hudson’s Bay zit, worden geraakt.
'Zo doe je geen zaken met elkaar in Nederland. Ze hadden grootse plannen en die zijn gewoon mislukt', zegt Jeroen Lokerse, directeur van Cushman & Wakefield die de verhuurders bijstaat.
Afspraken
Hudson's Bay heeft nog een exploitatieplicht tegenover de verhuurders. Wat Jeroen Lokerse vooral stoort is dat er te weinig transparante communicatie is tussen Hudson's Bay, de verhuurders en de medewerkers. 'Wat wil je nou gaan doen? Hoe wil je de zaken afwikkelen op een manier die recht doet aan de afspraken?' Nu wacht Lokerse op een heldere uitleg waarin Hudson's Bay de sluiting afhandelt. Coolblue werd al genoemd als mogelijke nieuwe winkel dat het pand zou kunnen opvullen, maar dat is dan weer afhankelijk van de huurprijs.
Teloorgang van investeringen
Hudson's Bay heeft miljoenen geïnvesteerd om de gebouwen opnieuw 'winkelklaar' te krijgen. Dat was vaak decennia niet gebeurd. De volgende onzekerheid is dus dat de ruimtes in het pand een nieuwe bestemming moeten krijgen. Anders dreigt een gebrek aan onderhoud. Daarnaast vindt Lokerse een mogelijke leegstand een slecht vooruitzicht. 'Ook al krijgen de verhuurders tien jaar hun geld, een leeg pand is voor niemand prettig.' Voor de stad en haar inwoners is het belangrijk om de aanwezigheid van Hema, H&M, C&A, Bijenkorf en Decathlon te hebben. Voor de buurpanden is de aanloop die daarop afkomt mooi meegenomen.
LUISTER OOK
Ondernemerspanel over Hudson's Bay
LUISTER OOK