Economie23 sep '19 07:33Aangepast op 23 sep '19 10:59

'Omvallen Thomas Cook is dolksteek in rug van reissector'

Auteur: BNR Webredactie

Het is over en uit voor reisorganisatie Thomas Cook. Een ultieme reddingspoging bood geen soelaas. En dat betekent dat 600.000 vakantiegangers zijn gestrand, onder wie tienduizend Nederlanders. Wereldwijd staan er bovendien 21.000 banen op de tocht.

De gestrande Nederlandse vakantiegangers kunnen voorlopig hun reis afmaken, zegt Hanita van der Meer van Thomas Cook Nederland. 'Er wordt op dit moment gekeken wat de mogelijkheden voor ons zijn en wat de impact is als we wél een faillissement zouden moeten aanvragen.' Van der Meer voorziet een zeer bewogen kantoordag, vandaag. Ook gezien de reputatie van Thomas Cook. 'Het is met 178 jaar de oudste reisorganisatie ter wereld. Het is een mooi bedrijf en het is ontzettend jammer dat het er op dit moment zo voor staat.'

Na crisisberaad tot midden in de nacht bleek dat de reisorganisatie er niet in geslaagd was een akkoord te bereiken met de banken en andere schuldeisers. Neckermann, de Nederlandse reisorganisatie die onder Thomas Cook valt, ontspringt de dans vooralsnog. Maar een faillissement hangt ook daar als een zwaard van Damocles boven het hoofd.

Schuldeisers

Duidelijk was al wel dat het erop of eronder zou worden, vrijdag. Er moest minstens een miljard euro worden binnengehakt. Een grote Chinese aandeelhouder kwam met de helft van dat bedrag over de brug, de rest van het geld kwam van de schuldeisers. Over dat reddingsplan was maanden onderhandeld. Vrijdag kwam daar de eis bovenop dat Thomas Cook zelf ook nog eens 220 miljoen euro op tafel moest leggen en die bleek funest.

Garantiefonds

Een inktzwarte maandag voor de hele reissector, zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. Toch lijken de gestrande vakantiegangers in zoverre met de schrik vrij te komen, dat alle ANVR-leden onderdeel zijn van het garantiefonds. 'Stel dat Thomas Cook Nederland ook failliet gaat, dan kunnen zij aanspraak maken op het garantiefonds.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen