Economie27 sep '19 18:19Aangepast op 4 nov '19 11:06

PostNL krijgt alsnog toestemming voor overname concurrent Sandd

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft besloten dat PostNL onder strenge voorwaarden alsnog toestemming krijgt om concurrent Sandd over te nemen. Het eerdere oordeel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die eerder deze maand besloot geen vergunning te verlenen voor de fusie, wordt door Keijzer dus niet gevolgd. Dat meldt ANP.

Samenwerking is onvermijdelijk stellen de twee bedrijven. Om de postbezorging betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden moet de fusie doorgaan. Het aantal verstuurde brieven en kaarten daalt namelijk al jaren. Keijzer volgt die redenering en gebruikt haar bevoegdheid om in te grijpen. Toch zijn er strenge voorwaarden. Zo wordt de ruimte van het fusiebedrijf om de prijzen te verhogen beperkt, en moeten ze concurrenten toegang garanderen tot hun netwerk.

Op die manier denkt de staatssecretaris de bezwaren die de ACM tegen de overname had te ondervangen. De toezichthouder waarschuwde eerder dat het bedrijf dat uit de fusie ontstaat een monopolie zou hebben en zo de tarieven voor met name zakelijke post weleens flink zou kunnen gaan verhogen. De consument zou dan weer de prijzen van postzegels nog verder kunnen zien oplopen. Daar wordt met de strenge voorwaarden een halt toegeroepen. De postzegelprijs mag namelijk niet harder stijgen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten.

LUISTER OOK: ACM blokkeert fusie PostNL en Sandd

LUISTER OOK: PostNL verkoopt Duitse dochter

Herna Verhagen, CEO van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd.
Herna Verhagen, CEO van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd. (ANP EVERT ELZINGA )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen