Economie10 okt '19 13:52

'Handelsoorlog VS-China heeft ook hier een impact'

Auteur: BNR Webredactie

De handelsoorlog begint steeds meer om zich heen te grijpen. 'Philips laat als Europees bedrijf zien dat de handelsoorlog tussen de VS en China ook hier een impact kan hebben', zegt Bert Colijn, macro-econoom internationale economie bij ING. Er zijn volgens de econoom steeds meer Europese bedrijven die zeggen dat ze last hebben van de handelsoorlog.

Productieproces

Het productieproces ombouwen zodat een bedrijf lokaal volledig kan functioneren en minder afhankelijk is van de VS en China duurt wel even. De handelsoorlog is heel snel uitgebreid. 'Begin mei dachten we dat een handelsakkoord tussen de VS en China binnen handbereik was. Toen zijn de gesprekken verrassend geklapt', zegt Colijn.

Tarieven

Sindsdien is de boel steeds erger geworden. Er zijn steeds meer tarieven ingevoerd. Dat zorgt ervoor dat het zo snel gaat dat het heel lastig is om dat bij te benen en om productieprocessen daarop aan te passen. 'Dus het zal even duren voor dat het geval is', zegt Colijn.

Wereldwijd

Dat geeft goed aan dat het een wereldwijd probleem is. Europese bedrijven en zeker ook Nederlandse bedrijven opereren wereldwijd en dat wil zeggen dat het ook daar zijn impact zal hebben. De handelsoorlog begint wereldwijd te wegen op de economie.

Consumentenvertrouwen

In september zijn tarieven ingevoerd die inmiddels het consumentenvertrouwen in de VS stevig hebben aangetast. 'De hoop die hier ontstaat is dat zeker in de Verenigde Staten, de belangrijkste actor in deze, straks de economie hier te veel last van begint te hebben. Dat het niet vol te houden is om dit te doen. Zeker niet met verkiezingen die om de hoek staan in de VS. Dus de hoop is dat de gesprekken snel de goede richting opgaan om op een gegeven moment toch de pijn te verzachten.

CEO Philips Lighting Eric Rondolat (R) en CEO Frans van Houten bij persconferentie van afdeling Philips Lighting die naar de beurs gaat.
CEO Philips Lighting Eric Rondolat (R) en CEO Frans van Houten bij persconferentie van afdeling Philips Lighting die naar de beurs gaat. (ANP JERRY LAMPEN)

Gerelateerde artikelen