Economie22 okt '19 10:42Aangepast op 28 jun '22 09:58

Prosus doet bod op Just Eat

Auteur: BNR Webredactie

De Zuid-Afrikaanse techgigant Prosus doet een vijandig bod van bijna 4,9 miljard pond, omgerekend 5,7 miljard euro, op maaltijdbezorger Just Eat. De prijs is hoger dan het overnamevoorstel van het Nederlandse Takeaway op het Britse bedrijf. Een fikse tegenvaller voor Jitse Groen die een aantal maanden geleden bij BNR de kritiek van aandeelhouders niet erg serieus leek te nemen.

Luister ook: Verzet overname Just Eat door Takeaway groeit

Prosus doet een vijandig bod van bijna 4,9 miljard pond op maaltijdbezorger Just Eat. De prijs is hoger dan het overnamevoorstel van het Nederlandse Takeaway op het Britse bedrijf.
Prosus doet een vijandig bod van bijna 4,9 miljard pond op maaltijdbezorger Just Eat. De prijs is hoger dan het overnamevoorstel van het Nederlandse Takeaway op het Britse bedrijf. (ANP)

Technologiefonds Prosus heeft zich in de overnamestrijd om maaltijdbezorger Just Eat gemengd. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming heeft 4,9 miljard pond, omgerekend zo'n 5,7 miljard euro, over voor het Britse bedrijf. Het bod van Prosus is twintig procent hoger dan dat van Takeaway op Just Eat.

Prosus zegt met zijn bod in contanten zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Die zekerheid biedt Takeaway, dat de overname grotendeels in aandelen wilde voldoen en sprak van een fusie, niet.

Prosus wijst bovendien op zijn geloof in het hebben van eigen bezorgers zoals Just Eat die heeft. Takeaway-topman Jitse Groen heeft meermaals gezegd daar weinig in te zien. Prosus wil daar ook in investeren. Het technologiefonds heeft al belangen in een aantal vergelijkbare bedrijven, zoals Delivery Hero, iFood en Swiggy.

Luister ook

Hier onder de eerdere gesprekken die we op BNR hebben gevoerd over Takeaway:

Beurskoers

De koers van het aandeel Just Eat steeg op de beurs in Londen met ruim 24 procent, Prosus won 0,1 procent op het Damrak. Ook het aandeel Takeaway werd flink hoger gezet, en voerde de hoofdfondsen in Amsterdam aan met een plus van ruim 5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen