Economie24 okt '19 07:23

CBS: Miljoenenbedrijven hoeven steeds minder belasting te betalen

Auteur: BNR Webredactie

De afgelopen tien jaar is de belastingdruk van grote bedrijven in Nederland steeds verder gedaald. Dat concludeert het CBS dat er onderzoek naar deed, in opdracht van de Tweede Kamer. Volgens hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars zeggen de cijfers weinig over wat bedrijven werkelijk betalen, of er winst naar het buitenland gaat en in welke mate.

'Het meet alleen de belastingdruk voor de Nederlandse winst', zegt Kavelaars. Tussen 2008 en 2017 is de belastingdruk zes procentpunt gedaald voor de grote bedrijven. Zo daalde de effectieve belastingdruk tussen 2008 en 2017 van 22,9 procent, naar 17,1 procent. En dat terwijl de nominale belastingdruk rond de 25 procent bleef. 'Het is wel aardig, maar je kunt er niet veel mee', zegt Kavelaars over het onderzoek, 'Dat de belastingdruk daalt is logisch omdat ook de tarieven zijn gedaald.'

'We hadden als commissie Financiën om dit onderzoek gevraagd omdat we niet wisten hoeveel bedrijven aan belasting betaalden', zegt Tweede Kamerlid voor GroenLinks Bart Snels. 'Het lukt grote bedrijven blijkbaar om minder te betalen dan het nominale tarief, en dat doen ze denk ik door belastingontwijking, door constructies, door de grondslag te versmallen en blijkbaar over een veel kleiner deel van de winst het tarief te betalen', zegt Snels. 'Eigenlijk moet je kijken naar de fiscale jaaropgaven, en die krijgen we niet omdat die geheim zijn. Mijn verwachting is dat als we naar het fiscale jaar gaan kijken, het verschil tussen de effectieve belastingdruk en de nominale nóg groter is'.

(ANP John Gundlach)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen