PSA en Fiat Chrysler willen fuseren
Automakers PSA en Fiat Chrysler hebben officieel bekend gemaakt te willen fuseren. Volgens beide partijen ontstaat daarmee een 'wereldleider in een tijdperk van duurzame mobiliteit'. Als de fusie doorgaat komen automerken Peugeot, Citroën, DS en Opel van PSA en Fiat, Chrysler en Jeep onder de paraplu van één concern. Het fusiebedrijf zou zo'n 49 miljard dollar waard zijn.
Aandelen fifty-fifty, hoofdkantoor in Nederland
Het Franse PSA en het Italiaans-Amerikaanse Fiat-Chrysler krijgen ieder de helft van de aandelen, hoofdkantoor van het fusiebedrijf komt in Nederland, waar het hoofdkantoor van Fiat Chrysler nu ook al zetelt. De nieuwe combinatie zou 49 miljard dollar waard zijn (omgerekend 43,8 miljard euro) en wordt dan 's werelds vierde automaker. Alleen Volkswagen, Toyota en de combinatie Renault Nissan zijn nog groter.
Nederlandse auto-industrie
Maar wat schiet de Nederlandse automotive sector op met de fusie. 'Helemaal niets', zegt autobranche adviseur en oud-topman van BMW Arjen de Jong.
Onderhandelen over intentie
De besturen van de twee automakers zijn akkoord met het samengaan, de komende weken wordt verder onderhandeld over een intentieverklaring. PSA-topman Carlos Tavares zal de nieuwe combinatie leiden, zijn Fiat Chrysler-collega John Elkann wordt bestuursvoorzitter. Volgens Arjen de Jong hebben de bedrijven elkaar wel nodig. Ten eerste voor de 'onwaarschijnlijk dure' ontwikkeling van elektrische auto's. Die ontwikkeling zouden ze nu samen kunnen doen en de kosten delen.
Ongelijke verhoudingen
Toch zouden de verhoudingen in het nieuwe bedrijf niet gelijk zijn. 'Vanuit het perspectief van Fiat Chrysler Automobiles vindt ik het een fusie vanuit zwakte, vanuit het perspectief van PSA is het een fusie vanuit kracht. De huidige CEO van PSA heeft de zaakjes aardig voor elkaar', zegt De Jong. Het verrast De Jong dan ook dat PSA in deze fusie de leiding niet hebben genomen, maar dat de totale aandelen 50-50 worden verdeeld.
Nu nog de toezichthouders en aandeelhouders akkoord
Maar eerst moeten toezichthouders en de aandeelhouders van beide partijen nog akkoord gaan. Bij een fusie krijgen de aandeelhouders van Fiat Chrysler een speciaal dividend van 5,5 miljard, de aandeelhouders van PSA krijgen het belang van 46 procent dat de Franse automaker heeft in auto-onderdelenproducent Faurecia.