Economie14 nov '19 16:55

'Prima kwartaal voor de Nederlandse economie'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie groeit, maar de snelheid vlakt af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Maar welke invloed heeft de stikstof-crisis op de laatste cijfers? Harmen van der Veen vraagt het CBS hoofd-econoom Peter Hein van Mulligen.

In de cijfers is er nog niets te zien van de stikstofcrisis. Maar dat is anders in de enquêtes van het CBS. Daar is ineens een kleine meerderheid van ondernemers die volgend jaar een dalende omzet verwacht, zegt Van Mulligen. 'Ze zien dat er minder vergunningen worden vergeven. En minder vergunningen betekent minder werk.'

Desondanks repareert het consumentenvertrouwen de negatieve handelsbalans. Van Mulligen: 'We hebben het breed laten hangen. En het tsunami van toeristen brengt natuurlijk ook geld in het laatje. Het gaat nog steeds goed, maar iets minder uitbundig. Dat is een goede samenvatting.'

Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen in augustus 2019 tijdens de presentatie van e cijfers in het tweede kwartaal.
Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen in augustus 2019 tijdens de presentatie van e cijfers in het tweede kwartaal. (ANP)

Gerelateerde artikelen