Economie14 nov '19 18:06Aangepast op 27 nov '19 10:32

'Grove fouten Belastingdienst bij kinderopvangtoeslag'

Auteur: BNR Webredactie

De Belastingdienst heeft grove fouten gemaakt bij het stopzetten van kindertoeslag. Dat zegt een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner, die het CAF11-dossier onderzocht. Ouders die door de fiscus vaak onterecht werden verdacht van fraude, werden gedwongen tienduizenden euro's terug te betalen en hadden geen enkele kans om te ontsnappen. Bovendien hebben ze recht op ruimhartige compensatie, zegt de commissie. Tijdens een persconferentie schetste Donner 'een onthutsend beeld van de Belastingdienst', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De Belastingdienst heeft grove fouten gemaakt bij het stopzetten van kindertoeslag. Dat zegt een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner.
De Belastingdienst heeft grove fouten gemaakt bij het stopzetten van kindertoeslag. Dat zegt een commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner. ( ANP)

Lees ook | Medewerkers Belastingdienst voelen zich onveilig

Eigenlijk was dit gebruikelijk beleid voor de Belastingdienst, zegt Donner. Van Leeuwen: 'In het crisisjaren zagen ze overal fraude. Wie zijn toeslagaanvraag verkeerd invulde, was van begin af aan verdacht. Vervolgens heb je geen schijn van kans. Bezwaar verzandde in een Kafkaëske toestand en bleef liggen in een la.'

Lees ook | Menno Snel: 'Time-out rechtszaken ouders'

Volgens Donner kregen gedupeerde ouders geen duidelijke informatie over wat er van hen werd verwacht en ook geen kans om onregelmatigheden te herstellen. Zo hadden ze geen mogelijkheid om aan deze aanpak te ontsnappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen