Economie18 nov '19 12:38Aangepast op 18 nov '19 14:19

'Meer investeren in innovatie om productiviteitsgroei te stutten'

Auteur: BNR Webredactie

Het haperen van de productiviteitswinst en een beroepsbevolking die stabiliseert of krimpt zijn problemen die er de komende twintig of dertig jaar voor zullen zorgen dat de economische groei gaat krimpen, betogen Jan Kees de Jager, CFO van KPN en Paul de Krom, CEO van TNO, vandaag in BNR Zakendoen. Ze reageren op het rapport van het CPB dat vandaag is uitgekomen waarin staat dat de economische groei zal teruglopen. 'Het bijzondere de voorbije tien jaar is dat we de productiviteitswinst hebben zien afvlakken.'

Innovatie

Innovatie is ongelofelijk belangrijk om die productiviteitsgroei te bewerkstelligen. Nederland is nog steeds een innovatief land, want we staan nog steeds hoog op de internationale lijstjes. Maar door automatisering, zoals robotisering en informatisering, zal er in verschillende sectoren een uitstroom van werkers zijn de komende jaren. Een verhoging van de werkloosheid dus, die op dit moment historisch laag is. 'Die arbeidsmarktcapaciteit moet je inzetten in innovatie', zeggen Jan Kees de Jager, CFO van KPN en Paul de Krom, CEO van TNO.

Directe investeringen

'Wij pleiten voor meer directe investeringen om die productiviteitsgroei te bewerkstelligen'. Het feit dat het tot nu toe nog beter kan, betekent niet dat je minder kan inzetten op innovatie, betogen De Jager en De Krom. De arbeidsmarkt moet ook beter gemaakt worden zodat bedrijven de juiste mensen makkelijker vinden en vakmensen een job vinden die goed aansluit bij hun vaardigheden.

Wereldwijd

Het is niet alleen een Nederlands probleem. Over de hele wereld speelt het. 'In Amerika zie je de productiviteit ook sterk teruglopen en begrijpt men ook niet goed hoe dat komt', zegt De Jager.

De reactie op de cijfers van het CPB van Jan Kees de Jager en Paul de Krom maakt deel uit van een oproep die beide deden aan het kabinet in BNR Zakendoen.

Het begin van de eerste samenwerking tussen drie co-robots.
Het begin van de eerste samenwerking tussen drie co-robots. (ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen