Economie22 nov '19 07:10Aangepast op 22 nov '19 14:45

Personeelstekorten in visserij

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse visserij kampt met personeelstekorten. Na het Europese pulsvisverbod en het gedwongen ombouwen van schepen, loopt nu massaal de bemanning weg. Dat stelt brancheorganisatie VisNed. Door de opgelopen kosten blijft er minder geld over voor het personeel.

Pulskotter in de haven van Den Helder
Pulskotter in de haven van Den Helder ( ANP NIELS WENSTEDT)

Zwaardere schepen, duurdere diesel

Het gevolg is dat vissers nu soms niet genoeg bemanning bij elkaar te krijgen om uit te varen, zegt Pim Visser van VisNed, de branchevereniging van Nederlandse kottervissers. Pulsvissen leverde de vissers een forse brandstofbesparing op, doordat een pulsvisinstallatie veel lichter is dan het nieuwe vistuig. Die besparing valt nu weg zodat de kosten oplopen. 'En daardoor hebben ze wekelijks 15.000 liter meer brandstof nodig, zegt Visser die erop wijst dat de branche steeds minder aantrekkelijk wordt voor jonge mensen.

Europarlementariër voor de ChristenUnie Peter van Dalen noemt de Frans-Nederlandse verhoudingen verstoord, maar wijst erop dat het belangrijk is om samen op te trekken in een nieuw Europees visserijbeleid, iets waarover Van Dalen en zijn collega's in januari in Parijs gaan overleggen. 'We moeten kijken of we een pakket kunnen maken waarin puls- of soortgelijke technieken een kans krijgen en waarbij ook rekening wordt gehouden met de Franse grieven', zegt Van Dalen die veel vertrouwen heeft in wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwe technieken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen