Economie25 nov '19 07:34

'Groeiend toerisme vraagt om bredere benadering'

Auteur: BNR Webredactie

Het was een recordzomer voor het verblijfstoerisme in Nederland, blijkt uit CBS-cijfers. Toerisme groeit al negen jaar op rij en levert Nederland jaarlijks 87,5 miljard euro op. Maar de puur economische benadering van toerisme heeft zijn langste tijd gehad.

Dat stelt het CBS in het Trendrapport Toerisme, recreatie en vrije tijd dat ook vandaag wordt gepubliceerd. Het was dan ook weer een topzomer voor het Nederlandse toerisme, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Qua temperatuur sneuvelden alle records en qua bezoekers gold dat ook. Vooral het aantal buitenlandse toeristen zie je heel erg groeien.' Het toerisme is inmiddels van eenzelfde economisch belang als de bouw.

Bredere benadering

Wel lijkt er steeds meer ruimte te ontstaan voor een nieuwe visie op toerisme, zegt Jos Vranken, directeur van NBTC Holland Marketing. 'De komende decennia moet er ook veel meer gekeken worden naar sociale ecologische drijfveren; een bredere benadering van toerisme. Je moet dat wel in combinatie zien met economische, maar het is wel belangrijk om de gasten van morgen te verleiden om hun gedrag feitelijk aan te passen.'

Interieur van een hotelkamer in vakantiepark Center Parcs.
Interieur van een hotelkamer in vakantiepark Center Parcs. (Foto Levin den Boer - ldbfoto.nl)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen