Economie25 nov '19 09:36Aangepast op 25 nov '19 14:08

Japanners kopen energiebedrijf Eneco

Auteur: BNR Webredactie

Eneco komt in Japanse handen. Een consortium onder leiding van Mitsubishi neemt het enegiebedrijf over voor ruim 4 miljard euro. Vorige maand leverden drie kandidaten een bod in: Rabobank, Shell en Mistubishi. Op dit moment zijn 44 Nederlandse gemeenten eigenaar van Eneco, Rotterdam voorop met ruim 30 procent van de aandelen. Ze eisten dat de groene koers van Eneco behouden blijft, net als de 3-duizend banen. Het bod van de Japanners was volgens hen de beste optie.

Eneco komt in handen van Japans consortium onder leiding van Mitsubishi.
Eneco komt in handen van Japans consortium onder leiding van Mitsubishi. (EPA)

Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie. Mitsubishi Corporation, wordt voor 80 procent eigenaar en Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

'Duurzame koers blijft behouden'

De 'duurzame koers blijft behouden' voor Eneco, dat zegt topman Ruud Sondag in een persconferentie. 'Wij denken dat we met deze keuze dat doen. Omdat Mitsubishi en Chubu ten volle de duurzame integrale strategie van Eneco onderschrijven.' Een tweede reden voor de overname is natuurlijk het financiële plaatje, zo bevestigt Sondag.

Shell grijpt mis

Eneco stond al lang in de etalage. Lang leek het dat Shell en PGGM het energiebedrijf zouden kopen, maar die grijpen dus mis. Met de verkoop aan het Japanse consortium ontvangen de aandeelhouders, veelal gemeenten, een flinke bonus. Zo zal Rotterdam, de grootste aandeelhouder, bijna 1,3 miljard euro ontvangen als de overname rond is. Den Haag krijgt zo'n 675 miljoen euro. Dordrecht mag een bijschrijving van ongeveer 368 miljoen euro verwachten.

Hoofdkantoor in Nederland

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Eneco wordt daarbij het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

Luister ook | Veel gedoe bij privatiseren Eneco

Wel zal topman Ruud Sondag na afronding van de deal aftreden. Hij blijft wel als adviseur bij Eneco betrokken. Sondag zal volgens Eneco door een Nederlander worden opgevolgd.

Aart van Veller, co-founder van energiebedrijf Vandebron, reageert op de overname van concurrent Eneco in BNR Zakendoen. 'Het zat er al lang aan te komen. Dat het Mitsubishi werd, dat hadden weinig mensen vermoed.' Volgens hem is de overname tekenend voor de huidige staat van de energiesector: 'Het is tekenend voor een energietransitie in beweging. Onder de twintig miljard doe je niet meer mee. Dat zie je dus heel erg in het spel binnen Nederland, waar een consolidatie plaatsvindt van de energiemarkt. Ik noem de Nederlandse Energiemaatschappij die overgenomen werd door Budget Energie en Delta die overgenomen werd door NUON.' Ook Vandebron zit in een overnameproces. Het energiebedrijf wordt overgenomen van Essent.

Gerelateerde artikelen