Economie26 nov '19 13:46Aangepast op 26 nov '19 19:40

CEO Chemelot: wees zuinig op Nederlandse chemie

Auteur: BNR Webredactie

Het is heel makkelijk om de chemische industrie uit Nederland weg te jagen om daarmee fantastisch op de CO2-ladder te scoren. Dit zegt CEO Loek Radix van het Limburgse chemiepark Chemelot. Maar die industrie verplaatst zich dan wél naar elders, met alle gevolgen van dien, aldus Radix.

Gelijk speelveld

Radix pleit dan ook voor een gelijk speelveld. De chemische industrie in Nederland is immers leidend op het gebied van duurzaamheid. 'Als je het die industrie te moeilijk maakt om in Nederland te functioneren, dan span je het paard achter de wagen. Dat moet je zien te voorkomen', zegt Radix.

Fabrieken op Chemelot
Fabrieken op Chemelot ( ANP Marcel van Hoorn)

'Zien hoe CO2-heffing uitpakt'

Radix heeft desgevraagd nog geen oordeel over de voorgestelde CO2-heffing voor de industrie: daarin gaan bedrijven vanaf 2021 betalen, dat gaat oplopen tot 2030 en het extra bedrag wordt weer geïnvesteerd in de verduurzaming van de industrie. 'Hoe de maatregelen er concreet uit gaan zien, weten we niet. Daar heb ik dus nog geen oordeel over. De zorg is wel dat je een situatie creëert waarin er voor Nederland geen level playing field is. Er moet vaart gemaakt worden, er moet duidelijkheid komen en de dialoog met het bedrijfsleven moet opgestart worden om een systeem tot stand te brengen dat de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid ondersteunt en niet het fundament eronder weghaalt', zegt Radix.

Risico op desinvesteringen

Radix is niet bang dat bij een ongelijk speelveld bedrijven van de een op de andere dag naar Duitsland vertrekken: 'Een Nafta-kraker is niet iets wat je even oppakt en aan de andere kant van de grens neerzet.' Wel waarschuwt Radix: 'Achter de belangrijkste bedrijven op Chemelot staan internationale multinationals, die zouden wel eens kunnen besluiten om hun investeringsstromen langs Nederland te laten lopen, en dan loop je het risico dat de site langzaam maar zeker wegkwijnt'.

Gerelateerde artikelen