Economie28 nov '19 08:25

Tata Steel schrapt 1600 banen in IJmuiden

Auteur: BNR Webredactie

Bij Tata Steel in IJmuiden verliezen 1600 mensen hun baan, twee derde hiervan is kantoorpersoneel. Het was al even duidelijk dat de staalfabrikant 3000 banen in Europa wilde schrappen, maar nog niet in welke landen deze ontslagen zouden vallen. De grootste klap valt in ons land. Daarna volgt het Verenigd Koninkrijk met een verlies van 1000 banen.

Oppervlakkig en onzorgvuldig plan

Volgens voorzitter Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad en van de Europese Ondernemingsraad van Tata Steel zijn ontslagen niet de oplossing. 'Er ligt geen goed plan bij die ontslagen. Wat we zagen was een ongelooflijk oppervlakkig plan. Bovendien is Tata IJmuiden gezond en maakt het al 20 jaar winst. De Nederlandse Raad van Commissarissen is nog niet eens gesproken, dit is buitengewoon onzorgvuldig.'

Nederlandse ontslagen gevolg van Britse onderinvesteringen

Volgens Van Wieringen vormen de onderinvesteringen in het Verenigd Koninkrijk de kern van het probleem. Daar wordt verlies gedraaid waar IJmuiden voor opdraait: 'Je moet gericht investeren en dan is dat bedrijf weer winstgevend voor de Britse markt', zegt Van Wieringen. Hij noemt het plan slecht onderbouwd en dat het er naar uitziet dat de Europese directie directieven uit India klakkeloos uitvoert en een confrontatiepolitiek voert. 'Wij gaan die strijd aan', zegt Van Wieringen.

Gerelateerde artikelen