Economie29 nov '19 12:53

FNV vergroot druk op PostNL

Auteur: BNR Webredactie

De FNV voert de acties tegen PostNL voor een betere cao op. Daardoor worden pakketjes komende maand - de feestmaand - mogelijk later dan gepland bezorgd. 'Onze leden gaan er aan half procent in koopkracht op achteruit', zegt Etienne Haneveld van vakbond FNV.

Looneis van 3,5 procent

De FNV heeft een looneis van 3,5 procent op tafel gelegd, PostNL weigert die te honoreren. Intussen zijn andere bonden akkoord gegaan met respectievelijk 1 en 1,5 procent. 'Wij niet', zegt Haneveld, 'Er is een cao, maar onze leden weigeren die'. Volgens Haneveld komt de actie niet als een verrassing omdat de FNV al 11 maanden actie voert tegen PostNL. Wat gaat de consument daarvan merken? 'Voor tien uur besteld, de volgende dag in huis gaat 'm niet worden'. Volgens Haneveld om de druk op PostNL op te voeren.

'PostNL niet realistisch'

'Mensen hebben tijd genoeg om pakjes te bestellen, en mensen kunnen ook gewoon een winkel binnenlopen om daar een aankoop te doen. De middenstand mag ook wel eens wat geld verdienen. Bol.com betaalt de slingers in de straten niet', zegt Haneveld. Desgevraagd zegt PostNL graag met de FNV te spreken mits de gesprekken realistisch zijn. De FNV wacht nog op de uitnodiging, maar Haneveld zegt dat PostNL het niet over realistisch moet hebben wanneer de leden er een half procent in koopkracht op achteruit gaan.

Gerelateerde artikelen