Economie2 dec '19 12:43Aangepast op 2 dec '19 16:18

Krimp in Nederlandse maakindustrie

Auteur: BNR Webredactie

Inkoopmanagers hebben hun activiteiten teruggeschroefd. Voor het eerst in zes jaar is er namelijk sprake van krimp in de Nederlandse maakindustrie, blijkt uit de inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers.

Voor het eerst in zes jaar is er namelijk sprake van krimp in de Nederlandse maakindustrie, blijkt uit de inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers.
Voor het eerst in zes jaar is er namelijk sprake van krimp in de Nederlandse maakindustrie, blijkt uit de inkoopmanagersindex van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. (AFP)

Bart Vos, hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit Maastricht, nuanceert het bericht meteen. De krimp zit maar net onder de 50 en Nederland heeft intussen de best presterende Europese economie op de ranglijst van het World Economic Forum (WEF).

Luister ook | Big 5 van de Brabantse Economie: Cassandra Vugts (Spark Campus)

Er is een parallel met de Duitse industrie, maar Vos denkt dat de Nederlandse industrie anders in elkaar zit. 'Ik denk dat wij minder afhankelijk zijn van een auto-industrie, waardoor we het toch beter doen dan het Europese gemiddelde en zeker ook dan de Duitse economie.'

De krimp díe er is, zit vooral in de investeringsgoederen, goederen die meer dan één productieproces meegaan, zoals gebouwen, machines, installaties en gereedschappen.

Investeringsfonds

Bemoedigend is volgens Vos dat we het dus goed doen op de ranking van het WEF, waar het vooral gaat om ondernemerschap en innovatie, 'belangrijke eigenschappen om niet in een recessie terecht te komen.' Vos denkt dat bedrijven dat ook door zullen zetten en dat de overheid dit kan stimuleren met een investeringsfonds. Daarin wordt hij op zijn wenken bediend, want de ministers Wiebes en Hoekstra hebben het al maanden over zo'n fonds. De precieze invulling ervan laat alleen nog op zich wachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen