Economie4 dec '19 12:36Aangepast op 4 dec '19 13:56

Kabinet neemt stappen tegen ongewenste overnames

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat nu echt stappen nemen om zich te wapenen tegen ongewenste overnames door niet-Europese staatsbedrijven om oneerlijke concurrentie en marktverstoring te voorkomen. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer.

Het voorstel van Keijzer past in het bredere beeld dat Nederland, maar ook Europa, zich probeert te wapenen tegen overnames die impact zouden kunnen hebben op vitale sectoren en gevoelig kunnen liggen in de economieën, zegt Ton Schutte, partner en M&A-advocaat bij Jones Day.

China

'Niet-Europese' staatsbedrijven kan volgens Schutte worden vertaald in 'Chinese' staatsbedrijven. In Amerika bestaat al langere tijd een commissie die bepaalde overnames toetst als het gaat om gevoelige sectoren. Die commissie heeft al verschillende Chinese kopers geweigerd. Schutte verwacht dat dit model in Europa wordt nagevolgd.

Carlos Slim

Als een Chinese koper zich aandient, zijn er nog altijd voldoende mogelijkheden om een ongewenste overname af te schudden. Schutte haalt het voorbeeld van KPN uit 2013 aan. Toen probeerde de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim met zijn América Móvil het Nederlandse telecombedrijf over te nemen. De overname ging uiteindelijk niet door. Zonder commissie of ingrijpen van de overheid bleek KPN in staat de Mexicanen buiten de deur te houden.

Luister ook | 'Overheid moet optreden tegen Chinese marktinvloed'

Luister ook | 'Overheid moet overnames vooraf toetsen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen