Economie3 dec '19 07:40Aangepast op 3 dec '19 11:26

Optimisme onder zzp'ers groeit

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid van de zelfstandigen is positief over de eigen financiële situatie. Vier jaar geleden was dat nog 43 procent. En zzp'ers leggen tegenwoordig meer geld opzij voor hun pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet nog wel wat beren op de weg. Het is wat hem betreft van groot belang om als zzp'er geld weg te zetten op een plek waar niemand erbij kan. 'Dat klinkt een beetje vervelend, maar als je er nooit meer bij kunt, betekent het dat mensen die geld van je vragen als je failliet gaat ook niet bij dat bedrag kunnen. Dat betekent dat dat voor altijd voor je pensioen bestemd is.' De PvdA blijft overigens voorstander van een verplicht pensioen voor zzp'ers.

Luister ook | Ondernemerspanel over de zzp'er

Luister ook | Doorstroming flex naar vast stagneert

Meer aandacht

Margreet Drijvers, directeur van het Platform Zelfstandige Ondernemers, ziet geen noodzaak om een pensioen verplicht te stellen voor zelfstandigen. 'Ik vind dat ze mooie oudedagvoorzieningen hebben. Dat dat niet altijd in een bedrijfspensioenfonds is, hoeft niet uit te maken. Maar dat ze op een goede manier hun oude dag tegemoet gaan, vind ik erg goed nieuws. Hoe meer aandacht we ervoor kunnen vragen, hoe beter dat is.'

In de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht zijn zzp'ers aan het werk.
In de kantoortuin van De Stadstuin in Utrecht zijn zzp'ers aan het werk. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen