600 miljoen sectorhulp
Volgens Arbeidsdeskundige Arjan Heyma van SEO Onderzoek was de Nederlandse regering erg traag: in 2008 kwam de crisis, in 2012 volgde de tweede dip met een stijging van de werkloosheid, pas in 2013 werd een Sociaal Akkoord gesloten en kwam geld beschikbaar om de arbeidsmarkt te versterken. In totaal werd 600 miljoen uitgegeven aan sectorplannen.
Noodplannen moeten al klaar liggen
Dat geld is door de sectoren gebruikt voor de eigen werknemers, wie op dat moment al werkloos was, viel buiten de boot. Heysma zegt dat die plannen een volgende keer eerder moeten worden uitgerold. Weliswaar is het moeilijk om een crisis te voorspellen, de noodplannen horen gewoon klaar te liggen.
Tweede Kamerlid Judith Tielen van de VVD vindt dat met de crisismaatregelen vooral laaghangend fruit werd geplukt. Tielen onderschrijft de conclusies van SEO slechts den dele: weliswaar is de arbeidsmarkt in zijn algemeenheid versterkt, zoem je in op sectoren als Onderwijs en Zorg, dan vraagt Tielen zich af of het goed genoeg is. Sectorplannen kunnen volgens Tielen bijdragen aan het robuuster maken van de economie.
Luister ook | Veel middeninkomens hebben geen buffer voor een crisis
