Economie10 dec '19 12:52Aangepast op 17 jan '20 09:26

ABN Amro: sombere groeiprognoses agri, industrie en bouw

Auteur: BNR Webredactie

De groeiprognoses van ABN Amro voor de bouw, industrie en de agrarische sector voor volgend jaar zijn somber. Volgens hoofd research Franka Rolvink Couzy van ABN Amro zijn de kabinetsmaatregelen om projecten vlot te trekken te weinig effectief: 'Het is absoluut niet voldoende'.

Daling, daling, daling

Volgens Rolvink Couzy wordt de bouw direct geraakt door PFAS-maatregelen die genomen zijn en nog zullen worden genomen - in mei komt het adviescollege van Remkes met nieuwe maatregelen. Dat raakt ook de industrie, die deels als toeleverancier van bouwmaterieel geldt en die ook al geraakt wordt door de wereldwijde daling van de industriële productie. Ten slotte neemt de volumegroei van de agrisector af door de warme sanering die al voor het hele stikstofverhaal in gang was gezet.

Luister ook | Sectoren Bouw en Transport vrezen miljardenstrop

ABN Amro somber over groei agri, industrie en bouw
ABN Amro somber over groei agri, industrie en bouw ( ANP)

Luister ook | Spoedwet stikstof moet er komen

Luister ook | PFAS-norm wordt verhoogd

Maatregelen absoluut onvoldoende

In de spoedmaatregelen die het Kabinet heeft genomen - en nog gaat nemen - om de stikstofcrisis en de PFAS-problematiek het hoofd te bieden, heeft Rolvink Couzy weinig fiducie: 'Het is absoluut niet voldoende'. Het blijft volgens Rolvink Couzy zorgen voor onzekerheid. Het kabinet denkt de bouw en infra vlot te trekken met de genomen maatregelen, Rolvink Couzy weerspreekt dat: 'De bouw van 2200 bedrijventerreinen ligt stil, de bouw van 150 kantoren ligt stil, de bouw van 300 winkels ligt stil. En van de maatregelen die nog gaan komen, daarvan weten we niet welke kant ze opgaan'.

Lees ook | Agrisector exporteerde in 2019 voor 94 miljard euro


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen