Economie13 dec '19 14:21Aangepast op 13 dec '19 16:30

LIVE | Boeren bereiken Eindhoven Airport

Auteur: BNR Webredactie

Actievoerende boeren willen Eindhoven Airport bezetten. Ze zijn via de A2 op weg van Den Bosch naar Eindhoven. Ze trekken met tractoren in een lange colonne en zijn inmiddels ter hoogte van Vught, waar het verkeer helemaal vastloopt. De boeren zouden het vliegverkeer op de luchthaven plat willen leggen.

16:00 | Passagiers van en naar Eindhoven Airport ondervinden grote hinder van boeren die met tractoren richting de luchthaven zijn opgestoomd. De weg naar de parkeergarage is geblokkeerd waardoor reizigers er niet meer in of uit kunnen. De politie heeft enkele wegen afgesloten om de oprukkende boeren naar Eindhoven Airport te stuiten. Verslaggever Thomas van Groningen zag zelf exact één tractor. 'Maar ik heb wél heel veel ME-busjes gezien. Ik doe er heel lang over om er te komen, maar kennelijk is het een aantal boeren wel gelukt.' De A2 is inmiddels grotendeels 'boerenvrij', zegt Van Groningen.

15:40 | Minister Carola Schouten wil niemand het recht ontnemen om actie te voeren, maar het is niet gewenst om anderen daarbij te duperen. 'Op dat moment lijden anderen onder iets waar ze zelf niets mee te maken hebben en dat lijkt me echt niet de bedoeling.' Zolang de boeren nog aan tafel komen zitten, is Schouten zeker bereid het gesprek aan te gaan. 'We zijn al langere tijd in gesprek met elkaar. Ik zoek steeds naar de ruimte om hen tegemoet te komen waar dat kan.'

15:20 | Op de A58 bij Oirschot worden boeren op trekkers tegengehouden. Ze maken massaal rechtsomkeert, luiden de laatste berichten, waardoor de wegen nog meer vollopen.

15:00 | Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur drukt de boeren op het hart dat ze geen andere weggebruikers in gevaar brengen. 'Het staat iedereen vrij om te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving.' Ze benadrukt dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt. 'De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is.'

Luister ook | Boerenbrunch op de Dam vraagt aandacht voor stikstofkwestie

Het gaat om tientallen tractoren, mogelijk wel tachtig, schat Rijkswaterstaat. De stoet wordt begeleid door politie. Ook is ME aanwezig. Omroep Brabant heeft een livestream geopend waarop de boeren te zien zijn. Eerder waren ze in Den Bosch om te protesteren bij het provinciehuis tegen het huidige stikstofbeleid.

Boeren voeren actie langs de oprit van snelweg A2.
Boeren voeren actie langs de oprit van snelweg A2. (ANP Robin van Lonkhuijsen )

Gerelateerde artikelen