Economie13 dec '19 16:37

Trump bevestigt handelsdeal China

Auteur: BNR Webredactie

President Donald Trump heeft zojuist bevestigd dat hij een handelsdeal met China heeft bereikt. De VS en China hebben daarmee een eerste echte stap gezet naar een oplossing van het slepende handelsconflict tussen beide landen.

Trump maakte op Twitter bekend dat er een akkoord is gesloten. De Amerikanen trekken de helft van de aan China opgelegde tarieven van 360 miljard dollar in en zien af van extra tarieven van 160 miljard dollar op consumentenartikelen als iPhones, laptops en speelgoed.

In ruil daarvoor koopt China meer Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen en pluimvee. Het land stopt bovendien met diefstal van intellectueel eigendom en er komt een driemaandelijkse controle van de naleving van de overeenkomst. De VS lijkt als winnaar uit deze deal te komen, zegt David Hammelburg, correspondent in de Verenigde Staten. 'Het ging Trump om vier dingen, alleen de status van China als ontwikkelingsland bij de Wereldbank en het IMF is nog niet geschrapt.'

Kaag: 'Belangrijke eerste stap'

Het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws. Dat zegt minister Kaag van Buitenlandse Handel tegen BNR. Het zou volgens haar een belangrijke eerste stap zijn. 'Goed voor de wereldeconomie, wereldhandel en de-escalerend op geopolitiek niveau', zegt minister Kaag.

Luister ook | Geschillencommissie WTO vanaf vandaag vleugellam

Harde onderhandelaars

Toch tonen ook de Chinezen zich best harde onderhandelaars, zegt Hammelburg. 'Dit is pas fase één, dus je moet niet te vroeg juichen. De status van China als derdewereldland is nog echt een pijnpunt. Alle betrokkenen zeggen dat fase twee en fase drie nog heel lastig kunnen worden. Maar het is in ieder geval goed nieuws voor de rest van de wereld.'

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen