Economie13 dec '19 16:45Aangepast op 14 dec '19 14:39

Kabinet lanceert ingrijpende investeringen in economie

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet lanceert een groot plan voor de toekomst van de Nederlandse economie. Om ook in de toekomst te kunnen groeien, moet volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken het land op de schop. Daarvoor heeft het kabinet een top-6 opgesteld.

Nederland verdient zijn geld met gas, vrijhandel en heel veel vervuiling en dat is niet meer van deze tijd. De staat gaat daarom miljarden investeren in onderwijs, infrastructuur en een nieuwe vorm van kinderopvang. Nieuwe investeringen moeten worden betaald uit het 'Wopke-Wiebes-investeringsfonds', dat begin volgend jaar wordt opgericht. Met het stoppen van de gaswinning, het steeds meer verdwijnen van de vrijhandel en de behoefte aan duurzaamheid ontstaat een probleem, schetst politiek verslaggever Laurens Boven.

Luister ook | Het Wopke-fonds

Koek groter maken

Wiebes waarschuwt dat de huidige manier van welvaart produceren in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn. 'We hebben de afgelopen decennia gezien dat de welvaart is gestegen, maar dat de huishoudportemonnee daar weinig van heeft gemerkt, en dat is niet aanvaardbaar. Het gaat gewoon niet meer. Dat zien we aan alle kanten: klimaat, stikstof... Als we het lef hebben om een aantal grote beslissingen te nemen, hoop ik dat we de koek daadwerkelijk groter kunnen maken.'

Luister ook | 'Investeringsfonds moet naar innovatie gaan'

Daarvoor heeft het kabinet een top zes opgesteld, met duidelijke prioriteiten voor de komende decennia: een complete vernieuwing van het onderwijsstelsel, werknemers het hele leven laten bijleren, geen cultuur van deeltijdwerken meer - mét een nieuw stelsel van kinderopvang, grote overheidsinvesteringen in onderzoek en innovatie, miljardeninvesteringen in nieuwe mobiliteit én het fysiek mogelijk maken van een kringloopeconomie, met landbouwafval als grondstof voor de industrie.

Regisserende rol

Gratis zijn de plannen uiteraard niet, erkent Wiebes. 'De overheid moet geen producten en diensten voortbrengen, maar het is duidelijk dat we hier en daar een regisserende rol moeten nemen. We zien ook dat er op sommige terreinen meer investeringen gedaan moeten worden.' Het kabinet hoopt met het doorbreken van het automatisme van deeltijdwerk de arbeidsproductiviteit te verhogen. Met als doel: ook in de toekomst economische groei. Wiebes: 'dat is wat ik wil!'

Gerelateerde artikelen