Economie17 dec '19 09:56Aangepast op 23 dec '19 17:06

Toeleveranciers Boeing grote dupe van productiestop 737 MAX

Auteur: BNR Webredactie

Boeing stopt tijdelijk met de productie van de 737 MAX. Eerder dit jaar waren er twee crashes met het toestel, waarbij door een softwarefout de neus naar beneden werd geduwd. Er moet nog flink gesleuteld worden voordat de productie kan worden hervat.

Het is een stevige klap voor Boeing, zegt Joris Melkert, luchtvaartexpert van de TU Delft. Begin 2020 stopt de productie, dus Boeing heeft nog heel even om de productie 'netjes af te schalen'. Bestaande toestellen worden in de woestijn geparkeerd, losse elementen zullen zorgvuldig worden geconserveerd en de motoren worden in de tussentijd goed onderhouden, meldt de vliegtuigbouwer.

Luister ook | Opnieuw onverwachte problemen voor Boeing

Toeleveranciers

Voor Boeing is het een economische beslissing, zegt Melkert: het bedrijf maakt kosten, terwijl de vliegtuigen worden niet uitgeleverd. 'Boeing bouwt ook nog de Dreamliner, de 787 en de 777 en ze hebben ook een hele militaire tak. Bij Boeing zal het daarom waarschijnlijk niet leiden tot ontslagen, maar bij toeleveranciers wel: die onderdelen komen van over de hele wereld en die zijn voorlopig even niet meer nodig.'

Lees ook | Topman Boeing stapt op

Een Boeing 737 MAX 8 van TUI op Schiphol
Een Boeing 737 MAX 8 van TUI op Schiphol ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen