Economie17 dec '19 12:31Aangepast op 17 dec '19 15:09

'Media dwongen Shell tot transparantie'

Auteur: BNR Webredactie

Het bericht van Shell dat de multinational lang niet zo veel belasting ontwijkt als altijd wordt gedacht kwam niet als een verrassing voor Follow This. Dat zegt Mark van Baal, initiatiefnemer van de groep groene aandeelhouders.

Volgens Van Baal blijkt hieruit de kracht van de media. Nadat een journalist van Trouw had bericht dat Shell geen belasting betaalt in Nederland en andere media dit hadden opgepikt, komt Shell nu met transparantie. Hij wil het rapport van Shell goed bestuderen, want er zijn nog wel wat vragen. Van Baal is bijvoorbeeld nieuwsgierig waarom de oliegigant nog steeds 21 bedrijven op Bermuda heeft, terwijl daar geen olie is.

Transparantie

De transparantie die Shell nu laat zien, juicht Van Baal toe. 'Transparantie over belasting, transparantie over in hoeverre Shell meedoet aan het Klimaatakkoord van Parijs, het is natuurlijk heel belangrijk dat bedrijven transparant zijn'. Follow This richt zijn pijlen nu ook Amerikaanse energie-giganten als Exxon Mobil en Chevron om ze zover te krijgen dat ze zich gaan committeren aan Parijs. 'En dat kan alleen als de grote beleggers ze daarin steunen en desnoods dwingen.'

Lees ook | 'Shell ontwijkt veel minder belasting dan gedacht'

(Marten van Dijl)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen