Economie17 dec '19 14:23Aangepast op 17 dec '19 16:29

Jacobs Douwe Egberts mogelijk terug op de beurs

Auteur: BNR Webredactie

Jacobs Douwe Egberts (JDE) keert mogelijk terug naar de beurs. Eigenaar JAB voegt het koffiebedrijf samen met Peet's Coffee en onderzoekt een beursgang voor de merken. Het bedrijf zelf noemt geen specifieke beurs, maar volgens zakenkrant Financial Times wordt nadrukkelijk naar een beursgang in Amsterdam gekeken.

Luister ook | EU kijkt scherp naar fusie DE en Mondelez

Afhankelijk van de marktomstandigheden moet de beursgang ergens volgend jaar plaatsvinden. JAB wil controlerend aandeelhouder blijven van fusiebedrijf JDE Peet's, waarvan de leiding in handen komt van Peet's Coffee-baas Casey Keller. JDE-directeur Frederic Larmuseau vertrekt, maar blijft voorlopig nog wel als een speciale adviseur bij de onderneming betrokken.

Dat Douwe Egberts de beursgang juist nu overweegt, heeft te maken met alle enorme overnames. Dat betekent dat er gewoon wat kapitaal bij moet, zegt beursanalist Corné van Zeijl. In de afgelopen jaren hebben ze geld opgehaald bij endowmentfondsen - universiteitsfondsen in Amerika - en bij rijke families. Nu proberen ze het geld dat ze nog nodig hebben om de balans weer op orde te brengen dus via de beurs op te halen.

Beleggers

Of de beursgang interessant is voor beleggers, betwijfelt Van Zeijl. Ten eerste zal het geen koopje zijn. Koffiebedrijven zijn sowieso al aan de dure kant en in de afgelopen jaren zijn ze alleen maar duurder geworden. En verder koop je van private equity. 'Private equity is altijd de partij die er het meest aan verdient en private beleggers wat minder.'

Sara Lee

Het zou niet voor het eerst zijn dat het oer-Nederlandse Douwe Egberts naar de beurs gaat. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. Later werden de koffieactiviteiten van het Amerikaanse Mondelez overgenomen, wat resulteerde in de naam Jacobs Douwe Egberts.

Luister ook | Eigenaar Douwe Egberts koopt Pret A Manger

Senseo en Pickwick

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20st e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak. Bij het huidige JDE horen onder meer ook de merken L'OR, Senseo, Tassimo en Pickwick.

Image
(EPA/SANDER KONING)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen