Economie9 jan '20 08:54Aangepast op 9 jan '20 11:03

Nederlandse export loopt terug

Auteur: BNR Webredactie

De afgelopen maanden waren slecht voor de Nederlandse export en ook in 2020 gaan er klappen vallen, zo voorspelt ABN Amro. Economen wijten de terugval aan de dreigende handelsoorlogen met de Verenigde Staten, de situatie waarin de Duitse industrie verkeert en ook het negatieve sentiment onder ondernemers. En dat zal volgens ABN Amro in 2020 effect blijven hebben op de Nederlandse industrie.

Chemie, Metaal en Machinebouw voelen effecten Duitse industrie

Volgens sectoreconoom Industrie Albert Jan Swart van ABN Amro hebben vooral de sectoren Chemie en Metaal te lijden onder de effecten van de Duitse industrie. 'Verf, coatings en metalen onderdelen zijn heel belangrijk voor de Duitse industrie', zegt Swart. Ook ziet Swart de investeringen teruglopen en daar heeft de machinebouw weer last van. Nederland exporteert veel machines naar China, en hoewel er nu een luwte in de handelsoorlog lijkt te zijn, denkt ABN dat de handelsspanningen nog even zullen aanhouden: 'En dat kan de Chinese investeringen blijven drukken'.

Ook zachte Brexit creëert onzekerheid

Hoewel Swart het goed nieuws vindt dat een harde Brexit is afgewend, ziet hij de zachte Brexit ook voor onzekerheid zorgen - er zal immers nog jaren onderhandeld moeten worden over de voorwaarden. Door die onzekerheid wordt er minder geïnvesteerd en loopt de Britse bouwproductie terug wat weer een negatief effect heeft op de Nederlandse toeleveranciers van de Britse bouw. Swart verwacht dan ook een lichte krimp in 2020, maar zegt erbij dat we in de jaren voor 2019 sterke groei hadden: 'De meeste bedrijven hebben dus vet op de botten. Het afgelopen jaar zagen we geen stijging van het aantal faillissementen ondanks de krimp. We denken dat de handelsspanningen in 2020 zullen afnemen en dat centrale banken nog meer te hulp zullen schieten'. Swart denkt dan ook dat de industrie eind van dit jaar aantrekt.

Lees ook | BNR blikt terug, economie en duurzaamheid

Lees ook | Sigrid Kaag fluisteraar van het jaar

(EPA Stephanie LeCocq)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen