Economie13 jan '20 06:21Aangepast op 13 jan '20 08:50

Verzekeraars verwachten run op boerenverzekering extreem weer

Auteur: BNR Webredactie

Meer boeren lijken zich te willen verzekeren tegen schade door noodweer. De kosten voor de brede weersverzekering gaan omlaag, mede door het wegvallen van de assurantiebelasting. Verzekeraars AgriVer en Vereinigte Hagel bevestigen dat meer offertes voor een verzekering worden aangevraagd.

Verzekering moet passen bij bedrijfsvoering

Volgens voorzitter Akkerbouw Jaap van Wenum van LTO moet een verzekering passen bij de bedrijfsopzet van de landbouwer: sommigen verbouwen gewassen waarvoor de premie hoog is, maar de kans op uitkering klein. Voor een aantal boeren zal de verzekering dus nog steeds te hoog zijn. De voorwaarden zijn echter gewijzigd: de premie wordt lager doordat de assurantiebelasting is vervallen, ook is de schadedrempel verlaagd. Volgens Van Wenum is het keuzemenu uitgebreid, maar moeten boeren zich goed oriënteren. Tegelijkertijd zegt Van Wenum dat boeren beter moeten inspelen op de klimaatverandering.

Luister ook | Miljoenen voor droogtesubsidie boeren blijven op de plank liggen

Van Wenum voorziet dat de verzekeraars zich Europees zullen gaan oriënteren. Het aantal boeren in Nederland daalt gestaag, dus ook de poule aan verzekerden. Volgens Van Wenum bieden de verzekeraars de verzekering ook in België aan.

Gebroken glas na forse hagelbuien.
Gebroken glas na forse hagelbuien. ( ANP / Jerry Lampen )

Volgens directeur Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel is prijs altijd belangrijk, maar gaat het bij een brede weersverzekering ook om de kwaliteit van het verzekeringsproduct en kun je maatwerk leveren voor de verschillende ondernemers. Ook is de subsidiale drempel verlaagd van 30 naar 20 procent. Moest je vroeger minimaal dertig procent aan inkomstenderving hebben, nu is dat twintig en komen er dus meer telers voor vergoeding in aanmerking.

Luister ook | 'Ook schadeverzekering zonder kosten kunnen opzeggen'

Schreuder roept boeren, ondernemers, verzekeraars, waterschappen én overheid op om hun steentej bij te dragen: 'Als verzekeraar moeten we een goed product leveren, de overheid moet een raamwerk faciliteren, waterschappen moeten bufferen en afvoeren en ook de boeren moeten ervoor zorgen dat hun grond in goede conditie is'.

Ook de Rijksdienst Voor Ondernemen Nederland (RVO) heeft uit voorzorg inmiddels de subsidiepot met 15 procent verhoogd. Afgelopen jaar was ongeveer 10 procent van de tuin- en akkerbouwers verzekerd tegen schade door extreem weer. Er bleven toen miljoenen euro's subsidies op de plank liggen bij de RVO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen