Economie13 jan '20 09:00Aangepast op 13 jan '20 09:38

Afnemende groei Nederlandse horeca

Auteur: BNR Webredactie

Na een aantal vette jaren lijkt het einde van de groei in zicht voor de Nederlandse horeca. Vorig jaar was er nog altijd sprake van een stijging van 3,5 procent van de totale omzet in de sector, maar dat was bijna de helft minder dan in 2018. En omdat er steeds meer bedrijven bijkomen, is de omzet per bedrijf amper gestegen, blijkt uit een analyse van de Koninklijke Horeca Nederland.

( ANP Marcel van Hoorn)

Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland is er weliswaar een omzetgroei totaal, maar geldt dat nauwelijks voor het individuele bedrijf: 'Ons grootste probleem is de stijging van kosten die we hebben. En die is per 1 januari weer actueel geworden door de Wet Arbeidsmarkt in Balans'.

Luister ook | Nederland wordt overspoeld door koffietentjes en broodjeszaken

Volgens Willemsen stijgen de loonkosten door de WAB en is daarnaast sprake van personeelskrapte. Er moeten volgens Willemsen echt reparaties plaatsvinden in de WAB. De wet leidt volgens Willemsen niet tot meer vast werk, maar wél tot hogere kosten. 'De consument krijgt te maken met prijsstijgingen, omdat de horeca-ondernemer zijn marges niet kan halen', zegt hij.

Luister ook | Restaurants en kroegen krijgen het moeilijker


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen