Economie14 jan '20 09:17Aangepast op 14 jan '20 12:52

De Grote vraag | Kan Europa de dominantie van de VS en China nog aan?

Auteur: BNR Webredactie

Deze weken behandelen we in De Ochtendspits grote vragen: wat speelt er op bedrijfsvlak, is er een knelpunt, waar kom je niet uit? Vandaag: hoe zorg je als Europa ervoor dat de e-markt niet volledig gedomineerd wordt door Amerikaanse en Chinese bedrijven?

Als je van een afstand naar de huidige e-commercemarkt kijkt dan valt het op dat er maar weinig grote Europese spelers zijn die zich tussen de marktoorlog van Amazon en Alibaba kunnen wringen. 'In Europa hebben we zoiets gewoon niet, we zijn te versnipperd', is het oordeel van Daniel Ropers, ex-CEO van Bol.com. 'Ik denk dat echt dat het heel belangrijk is om te zorgen dat we niet zomaar ten ondergaan, wat logisch is wat zal gebeuren als er niet wordt ingegrepen.'

'Geen controle'

Ropers is dan ook bang dat deze bedrijven te veel macht gaan krijgen over de wereld. 'Dit is een model dat niet te stoppen is en met een ongekende snelheid de macht over de consument, bedrijven en zélfs de wetenschap begint over te nemen. De wereld is straks afhankelijk van hun functioneren afhankelijk van een aantal bedrijven die eigenlijk door niemand wordt gecontroleerd, behalve een paar aandeelhouders, managers en misschien hun lokale geheime dienst. Dat is niet in het belang van Europa', aldus Ropers.

2019-11-15 15:59:05 This picture taken on November 15, 2019 shows the logo of the Chinese multinational e-commerce, retail, internet, and technology conglomerate, Alibaba group app for smartphone in Paris. China's online trading giant Alibaba launched today a colossal stock market operation in Hong Kong. Lionel BONAVENTURE / AFP
2019-11-15 15:59:05 This picture taken on November 15, 2019 shows the logo of the Chinese multinational e-commerce, retail, internet, and technology conglomerate, Alibaba group app for smartphone in Paris. China's online trading giant Alibaba launched today a colossal stock market operation in Hong Kong. Lionel BONAVENTURE / AFP (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen