Economie15 jan '20 08:49Aangepast op 17 jan '20 09:19

'Relatie met China op het spel door blokkeren export ASML-machines'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse aarzeling over het toekennen van een exportvergunning voor ASML-machines kan leiden tot een verslechtering van de Chinees-Nederlandse relatie. Dat zegt de Chinese ambassadeur in een interview met het Financieele Dagblad.

Lees ook | VS wil niet dat ASML machines levert aan China

De machines werken met ultraviolet licht, dat hele fijne lijnen kan trekken op chips, waardoor de apparatuur veel sneller wordt. Het moet de toekomst worden van chipmaken en Nederland loopt voorop in deze technologie. Een exportvergunning die het mogelijk maakt dat China ASML-machines kan gaan aanschaffen stuit daarom ook op bezwaren vanuit de VS, dat denkt dat de veiligheidsrisico's te groot zijn. 'We laten het politiseren', zegt de Chinese ambassadeur in het FD.

Lees ook | Peking waarschuwt voor verslechtering Nederlands-Chinese relatie

De Verenigde staten zouden Nederland een intelligence report hebben overhandigd waaruit dit zou blijken. China zou de technologie bijvoorbeeld kunnen inzetten voor militaire toepassingen. De Amerikanen wijzen op het Wassenaar Arrangement, waar ook Nederland onderdeel van is. Hierin zou staan dat sommige landen, zoals China, niet over bepaalde technologieën mogen beschikken die een risico vormen voor de staatsveiligheid.

Luister ook | VS wil vergeefs militaire dominantie China voorkomen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen