Economie17 jan '20 08:49Aangepast op 24 jan '20 13:31

Ambassadeur VS: Nederland moet zich aan Wassenaar Arrangement houden

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet zich houden aan het Wassenaar Arrangement, zegt de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in De Ochtendspits. De VS wil niet dat de Nederlandse Chipmachinemaker ASML machines aan China gaat leveren. Toch weigert Hoekstra te zeggen dat er druk wordt uitgeoefend. Hij spreekt liever van een vriendschappelijke discussie. 'This is not a pressure campaign, this is a discussion among friends', zegt Hoekstra.

Lees ook | ASML-technologie hoort niet thuis op bepaalde plaatsen

(ANP Piroschka van de Wouw )

Hoekstra wijst erop dat Nederland, net als 41 andere landen, in 1996 het Wassenaar Arrangement ondertekende over gevoelige technologie en wil desgevraagd niet spreken van een 'enforcement mechanism'. Evenmin wil Hoekstra iets weten van compensatie voor de eventuele gederfde inkomsten van ASML. Hij wijst niet alleen op het Wassenaar Arrangement, maar zegt ook dat Amerikaanse bedrijven omgekeerd geen claims bij Nederland indienen wanneer zij geblokkeerd worden. Eerder zei Hoekstra in het FD dat technologie zoals die van ASML niet thuishoort 'op bepaalde plaatsen'.

Luister ook | ASML loopt mogelijk 150 miljoen mis door druk uit VS

'ASML is een zaak van Nederland'

Ambassadeurs moeten zich er niet mee bemoeien, vindt VVD-Kamerlid Arne Weverling.'Het is een overzichtelijk speelveld', zegt hij, 'Zij ruziën, maar daar moeten wij de speelbal niet van worden. Er was eerder al een vergunning afgegeven en dat zit in het proces van het ministerie van Buitenlandse Handel. Wat mij betreft moeten zij dat proces kunnen doorlopen, en helpt het niet als ambassadeurs, Kamerleden en andere mensen zich ermee gaan bemoeien. Uiteindelijk moeten we wel wereldwijd handel kunnen blijven drijven, de afweging om wel of geen vergunning te verlenen moet op het ministerie liggen'.

Luister ook | China aast op Nederlandse baggertechnologie

Luister ook | 'Relatie met China op het spel door blokkeren export ASML-machines'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen