Economie20 jan '20 16:20

Verzet Duitse scheepsbouwer tegen miljardenorder Damen

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse scheepsbouwer German Naval Yards tekent verzet aan tegen de miljardenorder voor het Nederlandse Damen, schrijft Handelsblatt vanochtend. De werf wil dat de rechter de opdracht annuleert.

Valse begroting

'GNY zegt dat de prijs die de Nederlanders begroot hebben, nooit realistisch kan zijn en dat er later miljarden bijbetaald zullen moeten worden', zegt Duitslandcorrespondent Derk Marseille. Het is heel spannend hoe de Duitse rechter hiermee zal omgaan. Er is nu ook politieke ophef ontstaan over het delen van intieme militaire plannen met Nederland door de fregatten te laten bouwen door een buitenlands bedrijf.

Woedende reacties

Juristen van het bedrijf hebben uitgezocht waarom de Duitse marine voor Damen gekozen heeft om vier fregatten te laten bouwen. Minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer zei vorige week dat deze manier van aanbesteden een uitzondering zal zijn. Ze kreeg woedende reacties uit het bedrijfsleven en uit de Duitse Bondsdag toen bekend werd dat de marine voor Damen Shipyards had gekozen.

Lees ook | 'Rivaal Damen vecht Duitse miljardenorder fregatten aan'

Damen laat zich erop voorstaan dat het altijd op tijd en binnen budget levert en bovendien: er was sprake van een Europese aanbesteding - zoals een Duits bedrijf als Thyssen Krupp nog in de running is voor de bouw van Nederlandse onderzeeërs. Toch zien juristen van German Naval Yards mogelijkheden om de deal met Damen, goed voor 6 miljard euro, aan te vechten. De keuze voor een Europese aanbesteding zou zijn ingezet als een pressiemiddel tegenover Duitse fabrikanten.

Luister ook | Lobbypanel over miljardenorder Damen Shipyards

Damen Shipyards
Damen Shipyards ( ANP XTRA / Lex van Lieshout)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen