Economie22 jan '20 12:43Aangepast op 22 jan '20 16:07

CDA: 'Maak Invest-NL toegankelijk voor mkb'

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA wil dat Invest-NL toegankelijker wordt voor mkb-bedrijven. Bedrijven met een financieringsbehoefte die onder de vijf miljoen euro ligt, hoeven namelijk niet aan te kloppen bij het net gelanceerde investeringsvehikel van Wouter Bos. 'We zijn verbaasd over de uitspraken van de heer Bos, dit moet zo snel mogelijk van tafel', zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch.

Minister Hoekstra van Financiën, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en CEO Invest-NL Wouter Bos
Minister Hoekstra van Financiën, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en CEO Invest-NL Wouter Bos (ANP / Remko de Waal)

Luister ook | Investeringsfonds Invest-NL van start

CDA: 'Valse start Invest-NL'

Volgens Amhaouch is bij de wetsbehandeling altijd bij minister Wiebes aangedrongen op de toegankelijkheid voor het mkb. Daarvoor moet die 5 miljoen euro als ondergrens zo snel mogelijk van tafel, meent hij. 'Dit is een valste start van Invest-NL', zegt hij, 'Die 5 miljoen is de bovengrens van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen in de provincies.'

Luister ook | CEO Podcast: Wouter Bos (Invest-NL)

Volgens Amhaouch zijn de criteria van Invest-NL helder en voldoen de meeste mkb-bedrijven daar aan - hoe maak je maatschappelijke impact? Amhaouch wijst erop dat de Kamer een motie van hem en de VVD heeft aangenomen waarin gesteld wordt dat Invest-NL 'zo vormgegeven wordt dat het mkb reële mogelijkheden krijgt'. 'Die ondergrens moet zo snel mogelijk van tafel, anders hebben we een debat met minister Wiebes.'

Luister ook |'Invest-NL niet nodig in techmarkt'

Invest-NL bedoeld voor opschalen

Invest-NL is bedoeld voor kleine en grote bedrijven die aan nieuwe technologieën werken en moeite hebben met het aantrekken van financiers voor de ontwikkelingsfase, de fase waarin de uitvinding zijn potentieel heeft bewezen, maar waarin rendabele exploitatie nog niet mogelijk is. Kortom: Invest-NL is voor het opschalen van projecten met een langere terugverdientijd. De investeringsdrempel van Invest-NL ligt op 5 miljoen euro, waarbij de overheid maximaal de helft van dat bedrag voor zijn rekening neemt - andere investeerders moeten dus ook willen investeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen