Economie23 jan '20 14:57

'North Sea Port is klaar voor Brexit'

Auteur: BNR Webredactie

Nog iets meer dan een week en dan staat de Brexit voor de deur. Zijn de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen daar goed op voorbereid? Volgens co-CEO van North Sea Port Daan Schalck is zijn bedrijf er klaar voor en kan Brexit zelfs kansen scheppen voor havens.

Luister het hele gesprek met Daan Schalck in BNR Zakendoen

Kansen

De wisselkoers van het Britse pond de komende jaren en het consumptiegedrag van de Britten zijn zaken waarop je je als haven niet op kan voorbereiden. Maar praktische afspraken maken en coördineren met de Douane, daarvoor is North Sea Port helemaal klaar.

'En misschien een beetje onderbelicht; ik denk dat de Brexit ook mogelijkheden geeft', zegt Schalck. Hij verwijst naar bedrijven die nu bekijken of ze zich in België of Nederland kunnen vestigen net door de Brexit. 'Ik denk dat als we daar heel scherp op reageren, de havens daar bij uitstek nieuwe bedrijven door zouden kunnen aantrekken.'

Luister ook | BNR Zakendoen: Een recordjaar voor North Sea Port

'Get Brexit done'

Er is op een bepaald moment een omslag in houding gekomen bij de klanten, merkt Schalck. Twee jaar terug hoopten veel klanten nog dat de Brexit niet zou doorgaan. Dat is nu niet meer zo door de grote onduidelijkheid die heerste rond het uittreden van het Verenigd Koninkrijk. 'Onzekerheid is bijna slechter dan “get Brexit done”', zegt Schalck.

Handelsakkoord

Toch blijft het nog een onzekere periode want tot minstens elf maanden na Brexit wordt er onderhandeld over een handelsakkoord tussen het VK en de EU. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat ook North Sea Port voorbereid is op het 'worst case scenario', de harde Brexit. 'Maar alles dat in een handelsakkoord kan worden gegoten zou voor ons ook beter zijn.'

(AFP Lindsey Parnaby)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen