Amsterdam is de grootste hub in Europa
'Bedrijven zijn aan het zoeken naar plekken buiten ons land. Onze internationale koppositie wankelt', zegt directeur Stijn Grove van brancheorganisatie Dutch Data Center Association. 'Je hebt een centrale hub nodig, en dat is Amsterdam, de grootste hub in Europa', zegt Grove. Een pauze is volgens hem niet mogelijk: 'De industrie groeit in een enorm tempo door, een pas op de plaats is niet mogelijk'. Grove waarschuwt voor het verlies van concurrentiekracht bij voortduring van de bouwstop.
Luister ook | Duitsland wil Nederland aan boord bij bouw Europees cloudnetwerk
Noren staan klaar om stokje van Amsterdam over te nemen
De stop is het gevolg van dreigende capaciteitstekorten op het stroomnet. Daarom besloten Amsterdam en Haarlemmermeer eerder om tijdelijk geen nieuwe datacenters toe te staan. 'Dit gaat om enorme investeringen, dit gaat om een internationale markt. Volgende week is er een conferentie in Amsterdam, waar een hele Noorse delegatie komt waaronder de Noorse minister van Digitale Zaken. Noorwegen wil honderden miljoenen investeren om de nieuwe hub in Europa te worden. Wij moeten meer en sneller hierop inzetten'.

Werkgelegenheid in gevaar
'Als de bouwstop lang aanhoudt dan lopen we een hoop werkgelegenheid mis', zegt Hans Bakker, voorzitter VNO-NCW Metropool Amsterdam. Volgens hem willen veel bedrijven zich graag vestigen bij een internationale hub van datacenters, maar zo’n bouwstop kan roet in het eten gooien. Hij begrijpt wel dat gemeenten deze maatregel nemen. ‘Maar zoiets moet niet te lang duren.’
Digitale mainport niet vrijgesteld van energietransitie
Mariëtte Sedee, wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Haarlemmermeer, wuift de kritiek weg en wijst erop dat een voorbereidingsbesluit altijd tijdelijk is, in dit geval een jaar. Ze wijst voorts op de grote animo voor nieuwe datacenters: 'We zien ze graag komen'. Sedee zegt dat de datacenters niet alleen zowel onder als boven de grond veel fysieke ruimte in beslag nemen en dat de inherente infrastructuur enorm groot is. 'Maar er is ook een ander probleem: de digitale mainport is niet vrijgesteld van de energietransitie, we moeten straks vergroenen, en misschien moeten we voor de stroomvoorziening wel tweeduizend voetbalvelden aan zonnepanelen neerleggen', zegt Sedee.