Economie4 feb '20 18:32

Franse vissers woest op Britten

Auteur: BNR Webredactie

Franse vissers zijn boos, want ze mogen sinds 1 februari niet meer vissen rondom het Britse Kanaleneiland Guernsey. De afspraken zijn door de Brexit niet meer geldig. De Britten kunnen tot ongenoegen van de Fransen nog wél hun vis op de Franse markt kwijt. 'In principe moeten de Britten hun wateren nog openhouden, maar de Kanaaleilanden horen niet bij de Europese Unie', zegt Frankrijk- correspondent Eveline Bijlsma.

( ANP Niels Wenstedt)

Luister ook | Johnson: alleen deal met EU zonder extra regels

Kwaad bloed

In 1964 hadden de Kanaaleilanden in de Conventie van Londen allerlei afspraken over visrechten gemaakt, maar die zijn volgens Bijlsma nu vervallen. 'Het gaat om honderdveertig boten in Normandische havens die daar nu niet meer mogen komen, maar die kwaad zijn en nog kwader werden toen hun concurrenten uit Guernsey hun vis op de Franse visafslag kwamen verkopen', zegt Bijlsma.

Escalatie dreigt tussen EU en Britten

De vissers in Cherbourg hebben gedreigd ervoor te zorgen dat die ladingen niet meer aan land komen. Guernsey heeft gezegd dat de vissers die er al kwamen individueel vergunningen kunnen aanvragen, misschien vanavond al. 'Het zorgt voor onrust, alle Franse vissers halen veertig procent van hun omzet uit Britse wateren', zegt Bijlsma. Aan de andere kant: de Britten exporteren zeventig procent van hun vis naar de Europese Unie. 'Voor de Fransen is het echt een big deal'.

Luister ook | Britten willen Nederlandse vissers dwarsbomen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen