Economie6 feb '20 11:32Aangepast op 10 feb '20 12:15

Kwartaalwinst ING keldert met 30 procent

Auteur: BNR Webredactie

ING heeft in het vierde kwartaal een winst geboekt van 880 miljoen euro, een stuk minder dan was verwacht. De bank heeft last van de lage rente, maar wat er zo mogelijk nog harder inhakt zijn de stijgende kosten. ING trekt onder andere miljoenen uit voor de strijd tegen witwassen.

CEO Ralph Hamers van ING
CEO Ralph Hamers van ING ( ANP Robin vanLonkhuijsen)

Witwasleger van ING telt inmiddels 4.000 medewerkers

De bank heeft inmiddels een legertje van 4.000 medewerkers in dienst dat de rekeningen bij de bank controleert op criminele activiteiten, waaronder witwassen. Als er onregelmatigheden worden aangetroffen meldt ING die bij Justitie. Wat er daarna mee gebeurt is lang niet duidelijk. 'Die samenwerking zou efficiënter kunnen', zegt ING-topman Ralph Hamers daarover.

ING zoekt, vanwege de rente, bewust naar klanten buiten de EU

ING slaagt erin om de gevolgen van de aanhoudend lage rente op te vangen door duizenden nieuwe klanten aan te trekken. Niet alleen in Nederland, ook buiten de EU gaat de bank actief op zoek naar particulier en zakelijk kapitaal. Daardoor groeide het aantal klanten in een land als Australië. De totale rente-inkomsten van de bank - goed voor driekwart van de totale baten - stegen in het laatste kwartaal van 2019 naar 3,6 miljard euro

'Lage rente heeft verkeerd psychologisch effect'

ING wil de rente voor particulieren niet verlagen naar nul, zoals andere banken wel hebben gedaan. Toch erkent Hamers op BNR dat spaarders tegenwoordig niet meer lijken te kijken naar rendement. Het feit dat Nederlanders ondanks de lage rente méér sparen dan ooit vindt hij een teken van toenemende onzekerheid. 'Het beleid van de ECB is al een jaar uitgewerkt. Mensen gaan niet méér uitgeven, terwijl dat juist de bedoeling was'.

Luister ook | Belastingadviseurs roepen overheid op witwassen harder aan te pakken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen