Economie12 feb '20 08:06

Containerschaarste dreigt door coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

De Rotterdamse haven zal binnen enkele weken de gevolgen merken van het coronavirus, verwacht ondernemersvereniging Evofenedex. Veel lege zeecontainers stranden in Chinese havens als gevolg van het virus.

| Dossier : Coronavirus

Hoe groot de economische schade van het coronavirus is, is nog moeilijk in te schatten. Maar dat veel Nederlandse ondernemers schade zullen ondervinden is inmiddels wel duidelijk. De goedereninvoer vanuit China groeit jaar op jaar enorm, met een totale waarde van meer dan 39 miljard euro per jaar. Gewoonlijk komt alles weer op gang komt na de feestperiode rond het Chinese nieuwjaar, maar dit jaar zit er nog weinig schot in.

Luister ook | Blok praat met Thaise autoriteiten over cruiseschip

VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren daarom vandaag samen met FME, Evofenedex en het ministerie van Buitenlandse Zaken een bijeenkomst voor ondernemers rond de uitbraak van het coronavirus. Volgens Rogier Spoel van Evofenedex liggen de alternatieven niet voor het oprapen, nu veel vluchten zijn geannuleerd. 'Dan heb je nog spoor als alternatief, heel erg in opkomst. Maar daar zie je weer dat de afhandeling vastloopt op de terminal, omdat de chauffeurs vast staan.'

De MSC Gulsun, het grootste containerschip ter wereld
De MSC Gulsun, het grootste containerschip ter wereld ( ANP / Sem van der Wal )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen