Economie13 feb '20 12:23Aangepast op 13 feb '20 17:55

Lichte groei Rotterdamse haven

Auteur: BNR Webredactie

De Rotterdamse Haven is een klein beetje gegroeid vorig jaar. De overslag is een fractie hoger uitgekomen, maar vooral in de tweede helft van vorig jaar viel de groei tegen.

Havendirecteur Allard Castelein is niet ontevreden met de cijfers. 'We zijn natuurlijk onderdeel van het mondiale speelveld: protectionisme, handelsbarrières, naar de VS, naar China óf binnen Europese landen. Dat laatste gelukkig nog niet, maar Brexit is er natuurlijk een onderdeel van.' Alles bij elkaar werd er 469,4 miljoen ton overgeslagen, iets meer dan de 469 miljoen ton in 2018.

Stikstof

Toch geeft de Rotterdamse haven ook last te hebben van de stikstofcrisis, bij een paar grote investeringsprojecten. 'Ondanks de relatief kleine uitstoot van de projecten is er wel sprake van een mogelijke uitstel. Deze projecten kunnen zelfs een bijdrage leveren aan stikstofreductie als ze af zijn', zegt Ronald Paul, operationeel directeur van de Rotterdamse haven.

Duitsland

Rotterdam merkt dat de economische groei in Europa iets terugloopt, mede door een lagere industriële productie in Duitsland. In november en december werden afvaarten vanuit Azië geschrapt als gevolg van teruggelopen productie en afnemende groei van de wereldhandel. Toch ziet Castelein ook positieve punten. 'Het succes van een moderne haven wordt niet louter afgemeten aan de hoeveelheid tonnen overslag.'

In de Rotterdamse haven wordt geen schip overgeslagen
In de Rotterdamse haven wordt geen schip overgeslagen (ANP / Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen